Ξηρός Πάγος για εντυπωσιακά Cocktail

  • Posted by: webout

Τι είναι ο Ξηρός Πάγος;

Ο ξηρός πάγος είναι CO2 σε στερεά μορφή σε θερμοκρασία -78° C. Σε συνθήκες κανονικής ατμοσφαιρικής πίεσης, το στερεό CO2 εξαχνώνεται απευθείας σε ατμό χωρίς να περάσει από την υγρή φάση. Η μοναδική αυτή ιδιότητα σημαίνει ότι ο ξηρός πάγος απλά «εξαφανίζεται» όταν θερμανθεί, χωρίς να αφήσει πίσω υπολείμματα ή απόβλητα που να χρειάζεται καθάρισμα.

Αυτή η εκτόνωση προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα μέρος από το CO2 να παγώνει σε μορφή χιονιού, το οποίο συμπιέζεται έπειτα σε pellets η σε μεγάλα κομμάτια (blocks).
Ο πάγος που προκύπτει έχει πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες, και αφού η θερμοκρασία του είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του κανονικού πάγου (0 βαθμούς κελσίου) – αγγίζει τους -78.5 βαθμούς κελσίου – είναι ικανή να προκαλέσει ψυχρό έγκαυμα αν τον κρατάς στο χέρι σου χωρίς προστασία.

 

Ονομασία

Η ονομασία του πάγου προήλθε από το ότι ο «ξηρός» πάγος δεν λιώνει, αλλά εξαχνώνεται, δηλαδή αν αφήσεις έξω ένα κανονικό παγάκι, αυτό θα μετατραπεί σε νερό, αν αφήσεις έξω ξηρό πάγο αυτό θα μετατραπεί σιγά-σιγά σε αέριο χωρίς να γίνει πρώτα υγρό.

 

Ξηρός πάγος & Cocktails

Ο ξηρός πάγος έχει κερδίσει έδαφος με τα χρόνια σε bar, εκθέσεις ποτού, παρουσιάσεις Cocktail και διαγωνισμούς, λόγο του ότι εντυπωσιάζει με την μορφή του και κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Έπειτα από την δημιουργία ενός Cocktail με την χρήση ξηρού πάγου είναι απαραίτητο να περάσουν 2-3 λεπτά για την εξάχνωση του ξηρού πάγου πριν καταναλωθεί, διότι απαγορεύετε ρητώς η κατάποση του ξηρού πάγου! Η ομίχλη που προκαλείται από τον ξηρό πάγο είναι άοσμη, δεν περιέχει καμία χημική ουσία και δεν αφήνει υπολείματα!

 

Author: webout